- Idei de amenajare a locului de joacă pentru copii în exterior
- Amenajarea locului de joacă pentru copii în interior
- Reguli pentru siguranța copilului tău la locul de joacă
Nu e nimic mai frumos în viață decât să îți vezi copilul fericit. Jobul și sarcinile de părinte poate nu ne permit să ne ocupăm de copii noștri așa cum ar trebui, nu avem suficient timp să îi ducem în parc sau la joacă cu ceilalți copii. Indiferent dacă stai la CURTE sau la BLOC există soluții care să te ajute în această situație: spații de joacă amenajate în fața casei, în grădină sau în spatele blocului. Știu, sună dificil, însă cu puțină imaginație poți să îi oferi copilului tău un loc de joacă special, doar pentru el.
Îți venim în ajutor cu IDEI CREATIVE de spații de joacă care îl vor bucura pe prichindelul tău.
Idei de amenajare a locului de joacă pentru copii în exterior
Dacă ai o curte și o grădină mare, este indicat să îți lași copilul să exploreze natura, să stea în aer liber și să se bucure de lumina soarelui. În funcție de locuința ta îți prezentăm mai jos idei inovative de amenajare a spațiului de joacă.
Amenajarea locului de joacă în curte
Dacă ai o curte mare în fața casei poți opta pentru următoarele 5 idei de amenajare
- Leagănul
Acesta poate fi de mai multe tipuri, dacă copilul are mai puțin de 2 ani atunci este necesară instalarea unui leagăn special adaptat bebelușilor ce oferă mai multă susținere și siguranță.
Dacă copilul are între 2 și 5 ani atunci poți instala un leagăn împletit din sfoară groasă ce oferă stabilitate iar copilul va sta mai relaxat
Dacă copilul are peste 5 ani, acesta își poate păstra echilibrul mult mai ușor și este nevoie doar de un leagăn simplu format dintr-o placă din lemn sau plastic, susținută de două lanțuri sau sfori.
- Toboganul
- Hamacul
Acesta poate fi confecționat din pânză sau sfoară, susținut de un copac sau suport special, pentru copii sau adulți.
- Trambulina
- Cortul
Fie că este confecționat de tine din resturi de textile sau cearceafuri, fie că este cumpărat sau făcut pe comandă, cortul este distracția oricărui copil care visează la o aventură în pădure. În cort poți instala luminițe decorative, poți agăța desenele copilului sau poți să ii creezi un pat mare de perne.
Amenajarea locului de joacă în grădină
Deoarece grădina este un loc mai retras și intim, îi poți oferi libertatea copilului de a face orice își dorește. Îl poți învăța să exploreze zona și să facă cunoștință cu diverse plante sau insecte, însă dacă se plictisește repede îi poți oferi un loc de joacă ca în povești. Iată 11 dintre propunerile noastre:
- Căsuță de lemn
- Fântână cu apă
- Ladă cu nisip
- Bucătărie sau laborator
- Coș de basket sau mini teren de fotbal
- X și 0 din lemn
- Zid de cățărare
- Pistă pentru mașinuțe sau trenulețe
- Tablă de desenat
- Piscină cu apă sau bile colorate
- Tobogan cu apă
Amenajarea locului de joacă în fața blocului
Nu putem avea cu toții confortul unei case și al unei curți mari, dar din păcate copilul nostru rămâne cu nevoia unui loc de joacă în aer liber. Poți lua legătura cu alți părinți din blocul tău și împreună să decideți cum să amenajați un loc sigur pentru copii voștri. Dacă în zona în care stai nu ai un loc de joacă amenajat deja ai mai jos 4 sugestii:
- Un tobogan mic
- Șotron
- Balansoar
- Leagăne din anvelope
Amenajarea locului de joacă pentru copii în interior
Dacă copilul tău s-a plictisit deja de jucăriile de afară, sau se apropie anotimpul rece, sau pur și simplu nu deții un spațiu unde să poți amenaja un loc de joacă în aer liber atunci trebuie să îți reorganizezi și redecorezi interiorul pentru a amenaja un spațiu de joacă pentru micuțul tău. Iată în câteva imagini sugestii pentru aranjarea jucăriilor:
Reguli pentru siguranța copilului tău la locul de joacă
Orice părinte pune pe primul loc siguranța copilului său în timp ce acesta se joacă, tocmai de aceea ți-am pregătit o listă cu 5 lucruri de care trebuie să ții cont atunci când amenajezi un loc de joacă pentru copilul tău, fie că acesta este la exterior sau interior:
- Învață-l pe copil să nu sară de pe locurile înalte amenajate, cum ar fi leagăne sau tobogane.
- Nu îl lăsa mult timp nesupravegheat, oricând se poate răni.
- Înlocuiește echipamentele de joacă atunci când s-au uzat.
- Îmbracă-l pe copil în haine corespunzătoare astfel încât acesta să nu se zgârie sau să se învinețească.
- Folosește un înveliș din spumă sub jucării, acesta va proteja în cazul în care copilul cade, se împiedică sau se joacă în genunchi.
Acum ai la dispoziție zeci de idei de amenajare a locului de joacă, mai trebuie doar să îți rupi puțin din tipul tău să le pui în practică. Copilul tău va fi mai fericit ca oricând și își va putea chema prietenii să se joace împreună chiar la el acasă. Lasă-l vara aceasta să se distreze, însă să NU uiți niciodată de siguranța copilului tău în timpul jocului.
Surse imagini: pinterest.com, pixabay.com, pexels.com