- Desenele animate – doar o forma de relaxare sau si o bogata resursa educativa?
- Beneficiile desenelor animate in dezvoltarea copiilor
- Top 5 cele mai iubite desene ale copilariei
Universul copilariei este un taram fantastic in care personaje de poveste iau chipul eroilor curajosi, al printeselor gingase si frumoase, al animalelor inzestrate cu trasaturi omenesti, dar si al zmeilor infricosatori si al balaurilor cu sapte capete. Asadar, povestile, fie ele citite dintr-o carte la ceas de seara, fie interpretate de glasul cu har al povestitorului sau transpuse in vizual, sub forma pieselor de teatru sau al deseneor animate, ajuta copiii sa inteleaga lumea, sa-si contureze o reprezentare abstracta a ceea ce inseamna calatoria initiatica de maturizare si autocunoastere presarata cu provocari, dar si cu recompense.
Desenele animate – doar o forma de relaxare sau si o bogata resursa educativa?
Desenele animate nu sunt doar o forma de relaxare si distractie pentru cei mici, ci acestea au si un semnificativ rol educativ, dar si de stimulare a creativitatii. Copiii sunt foarte receptivi in a-si insusi abilitati practice si principii de viata atunci cand mesajele educative sunt puse intr-un context de joc si voie buna. Firul narativ al deselor animate starneste curiozitatea celor mici si ii fac sa se identifice cu personajele principale, dezvoltandu-si in mod natural abilitati de comunicare, determinarea de a gasii solutii in situatiile dificile de viata si de a-si urma cu vitejie obiectivele, in pofida greutatilor.
Beneficiile desenelor animate in dezvoltarea copiilor
Identificandu-se in mod natural cu eroii din desene, copiii nostri sunt foarte atrasi de continutul desenelor animate, invatand de la personajele lor preferate cum sa se comporte, cum sa socializeze si, in general, cum sa se raporteze la viata. Datoria parintilor este, asadar, sa urmareasca cu multa atentie si responsabilitate continutul animat cu care interactioneaza copilul, selectand acele desene cu fond educativ si evitandu-le pe cele cu un grad mare de violenta si agresivitate.
- Motivatia si curiozitatea de a invata lucruri noi
Fiind o modalitate de destindere si distractie, desenele animate contribuie la cresterea motivatiei si a dorintei copiilor de a cunoaste mai multe despre lume si de a invata noi abilitati practice. Reprezentand un instrument de invatare care ii relaxeaza si le deschide in mod natural apetitul spre noutate, desenele animate deschid in fata copiilor un Univers plin de potential, in care orice este posibil daca ai curajul sa crezi in tine, in visurile tale, fiind, in acelasi timp, sincer cu tine si cu cei din jur.
- Dezvoltarea creativitatii
Toti copiii au forma lor proprie de a-si exprima creativitatea, avand imaginatie bogata si curiozitatea de a experimenta in permanenta lucruri noi. Povestile animate, datorita continutului lor bogat de stimuli vizuali, auditivi si informationali, contribuie la incurajarea copiilor sa-si dea frau liber acestei creativitati prin diverse mijloace si instrumente precum dansul, pictura, jocul de rol etc.
Cateva jucarii si obiecte care sa le imbunatateasca creativitatea ar putea fi:
Ceas de mana digital Ladybug Miraculous: Buburuza si Motan Noir
Set 16 instrumente de scris Frozen
Set de joaca Cum sa-ti dresezi dragonul - Figurina Light Fury in pestera
- Dezvoltarea competentelor practice
Exista multe desene animate care, pe fundalul povestii, transmit copiilor o serie de sfaturi educative si chiar competente, practice, pe care acestia sa si le insuseasca prin exemplul personajelor preferate. Asadar, mediul interactiv al animatiilor starneste interesul copiilor si ii ajuta sa asimileze mai usor informatiile. Imaginile vizuale stimuleaza capacitatea copiilor de a intelege si de a pune in practica anumite competente si deprinderi transmise prin intermediul acestora, intr-un mod mult mai eficient decat simpla comunicare verbala.
- Cultivarea empatiei si a abilitatilor de socializare
Copiii au tendinta sa se indentifice cu personajele preferate din desenele animate, empatizand si la nivel emotional cu trairile acestora. Asadar, acestia devin de timpuriu familiari cu tipare comportamentale, trasaturi de personalitate si trairi afective ale personajelor, avand ocazia sa urmareasca si sa inteleaga sensul din spatele relatiilor inter-umane, printr-o paralela a ceea ce gandeste si simte personajul si ceea ce spune de fapt.
- Sursa de cultura generala
Exista mai multe categorii de animatii printre care si cele cu contiunut educativ din care copii pot invata usor informatii de cultura generala, din istorie, geografie, literatura etc. Incepand de la varste fragede, micutii invata multe despre lume, asimiland informatii utile, puse intr-un cadru captivant de poveste.
Top 5 cele mai iubite desene ale copilariei
Atat pentru copiii nostri, cat si pentru noi, ca adulti, este o placere sa revedem cele mai frumoase desene ale copilariei si sa retraim emotiile si aventurile personajelor preferate. Asadar, sa vedem, in continuare, o lista de desene animate celebre, care au trecut proba timpului. Desenele copilariei mele sau ale tale (ale noastre) vor ramane „mostenire” si viitoarelor generatii sau macar vor fi ceva la care se vor uita din curiozitate.
1. Familia Flinstone
2. Looney Tunes
3. Scooby Doo
4. Mickey Mouse
5. Tom & Jerry
In concluzie, indiferent de generatia din care facem parte, Universul bogat al desenelor animate ramane o reale sursa de inspiratie si amuzament la care sa ne reintoarcem ori de cat ori simtim nevoia sa ne reconectam cu copilul nostru interior.
Surse imagini:
Shutterstock.com
Bebepufos.ro
wikipedia.com